la 16.7.2011 Juoksuohjelman 1. viikko on takana!

Juoksuohjelman 4. päivän harjoitus:
Kuvan lähde
10 min alkuverryttely (kevyttä hölkkää)
15 min vauhtileikittely (kuntoradalla spurtteja tasaisella, ala- ja ylämäkiosuuksilla sekä poluilla)
10 min alkuverryttely (kevyttä hölkkää)
Lisäsin tähän harjoitukseen kävelyt mennen tullen kuntoradalle eli kokonaiskestoksi tuli 49 min 24 s. Kaloreita kului 340 kcal. Keskisyke oli 136 ja maksimi 177. Juoksutickeriin saa lisätä 6 km.

P.S Paino pysyi samana tänä aamuna kuin eilen eli 74,4 kg.

Tässä vielä kuvalla havainnollistettuna tämän päivän vauhtileikittelytreeni läheisellä kuntoradalla.

Juoksutavoite 20.3.2012 mennessä!to 14.7.2011 Aamulenkille, mars!

1. viikon 3. pv juoksuohjelmasta

Kuvan lähde
Tänään aion kokeilla kestääkö pohje kevyttä hölkkää 30 min ajan, joka tälle päivää olisi ohjelmassa. Illalla hieroin sitä ja laitoin siihen kylmävoidetta. Arkuutta kyllä tuntuu jo kävellessä, joten saa nähdä tuleeko lenkistä tynkä.
Vaaka näytti tänä aamuna samaa lukemaa kuin eilen, hyvä niin, ei anakaan plussaa.

Aamulenkki tehty ihanan raikkaassa ja tuulisessa ulkoilmassa. Päätin aloittaa lenkkini 10 min kävelyllä ensin, jotta jalkojen lihakset lämpenevät kunnolla ja se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Aamuinen särky ei oireillut enää niin pahasti kuin oletin sen tekevän. Kun pidin huolen siitä, että ryhti pysyy hölkätessä ("napa selkärankaan päin, ei siis liian jännittyneesti") kasassa, niin sain jalkojen asennonkin pysymään muuttumattomana koko hölkän aikana. Nyt tuntuu tosi hyvältä, koska ehdin jo pelästyä, että olen sen pohkeen satuttanut pahemminkin. Kuntoutusohjaajani sanoikin, että se pohje taisi vain oudoksesta rasiintua Tangohölkän loppuosuudella niissä Mallaskosken mäkiosuuksissa, jotka kaikki hammasta purren vedin juoksemalla ylös asti. Koko tämänaamuisen juoksun pyrin juoksemaan kevyellä hölkällä yhtään spurttia tekemättä. Vaikka maksimi olikin 167 (alamäessä nousi), niin silti 98% koko hölkkäämisajasta hölkkäsin n. 135 sykkeellä. Keskisyke on siksi alhainen, koska kävelin ekan 10 min.

Sykemittarin lukemia

Matka: 4,05 km
Kesto: 40 min 1 s
Kalorit: 226 kcal
Rasvan poltto: 12 min 25 s
Kunto: loput
Keskisyke: 124
Maksimisyke: 167

Linkkivinkkejä

100 punnerrusta?
200 vatsarutistusta
200 kyykkyä

Tickerillä voit havainnollistaa painonpudotuksesi!

Heiaheiasta tilastoja ja pähkinä purtavaksi!

Minut löytää Heiaheiasta nimellä PEEKOO, joten ei kun kaverikutsuja kehiin, jos olet jo siellä =)
Tutkailin ihan mielenkiinnosta kuinka paljon olen merkinnyt ko. paikkaan kilometrejä aikavälillä 21.3.-12.7.2011. Tässä tilastoa:
Juoksukilometrejä on vajaassa neljässä kuukaudessa kertynyt 159 km, joista osa on intervalleja joko kevyesti hölkäten tai reippaasti kävellen vuorotellen juoksemisen kanssa. Mitä pidemmälle kuukaudet vierivät sitä enemmän pääpaino on ollut juoksemisen ja/tai kevyen hölkän puolella. Pelkkiä kävelykilometrejäkin on edellisten lisäksi kertynyt yhteensä 76 km!!! 

Kuvan lähde
Päivän pekaanipähkinä purtavaksi:

Kuinka monta kilometriä keskimäärin olen juossut tai kävellyt/pv? Muista huomioida se, että väliin tulisi jäädä 2 lepopv/vk. Kukin voi itsekseen tämän laskea tai laittaa vastauksen kommenttina. Kilometreihin on laskettu mukaan myös tämän viikon kilometrit.

ke 13.7.2011 Jes, taas yksi tavoite saavutettu!!!

Nyt olen alle 75 kg!!!
Vaaka näytti lukemaa 74,8 kg! Miten hyvältä tuntuukaan se, että taas on yksi tavoite takanapäin ja kuten kuvankin teksti kertoo, terveellisellä tavalla! Matkaan on mahtunut monia jumeja, mutta siirtyessäni kakkostasolle, niitä on enää vähemmän ollut. Toki, juoksukilometritkin ovat suurentuneet samassa suhteessa, ehkä enemmän on tapahtunut muutosta sillä puolella. Kunto on kasvanut kohisten ja jaksaa juosta yhä pidempiä ja pidempiä matkoja ja yhä nopeampaa ja nopeampaa. Enkkoja syntyy koko ajan. Kun kilot karisevat, niin myös juoksuaskeleen keveyden tunne lisääntyy.

Ostostärppejä! 
Tänään annan aikaa pohkeelle kuntoutua viime päivien juoksemisista. Ostin eilen Trendi-lehden, jota myytiin kaksoisnumerona. Vaikka lehti on suunnattu muotitietoisemmille henkilöille kuin allekirjoittanut, niin silti sieltä löysin muutaman ostostärpin; 
Walnut & Coconut -aurinkoöljy, kerroin 10 (23,90 e). Tuote suojaa auringolta ja tehostaa ruskettumista.
Korresin Sunflower & Evening Primrose -luomiväri, jonka metallinhohtoisen maasävyn (27S, golden bronze) tulisi ruskettuneiden valita, koska niiden iho saa siitä lisähohdetta. Heidän ei saisi missään nimessä valita mattaruskeaa luomivärikseen, koska se väri tekee ihosta tunkkaisen.
Näitä ainakin täytyy joskus testata!
Sipseistä!
Kuvan lähde
Trendi-lehti kertoi, että perunalastut olisivat mainettaan parempi herkku. Lehti perustelee asiaa sillä, että niistä on apua esim. niille, jotka kärsivät matkapahoinvoinnista. Kun liikkuvassa kulkuneuvossa tulee huono olo, niin sipsit helpottavat olotilaa nopeasti, koska sisältävät rasvaa ja suolaa.
Meillä keskimmäinen lapsista kärsii tästä vaivasta ja se korjaantuu yleensä sillä, kun olemme autolla lähdössä jonnekin, niin hän ottaa matkapahoinvointiinsa tabletin 30 min etukäteen. Jos lähtö tuleekin yhtäkkiä, pidämme huolen, että poika on syönyt suolaisen aterian tai välipalan esim. voileivän ennen kuin lähdemme matkalle.
Lehden mukaan sipsit auttavat myös migreenikohtauksissa tai muissa sairaustapauksissa. Jos mitään muuta ei pysty syömään, niin sipsi pitää edes jollakin tapaa "elävien kirjoissa". Pitkän lenkin jälkeen muutama palautussipsi voi olla paikallaan päänsäryn estämiseksi, kun suolaa on poistunut elimistöstä hien mukana. 
Minun on tähän vaikeaa kommentoida, koska minulla ei ole migreeniä. Sitä vastoin vanhin lapsistani sitä sairastaa ja se ei ole mikään kiva tilanne, kun migreeni on päällä.
Lehden mukaan sipsit helpottavat auringossa oloa. Lehti perustelee sen sillä, että ei ala huipata yhtään niin helposti, kun laukussa on suolaista, jota voi nuolaista. Lehti myös muistuttaa lopuksi, että myös sipsejä kuten alkoholiakin tulee nauttia kohtuudella eli minisipsipussit kunniaan!

Jokaisen on kuitenkin hyvä muistaa se, että yhdessä sipsissä on jo 10 kcal, joten todellakin niitä sietää syödä vain kohtuudella!
Yrttioppia!
Lehdessä oli myös tosi mielenkiintoinen taulukko Suomen luonnon parhaista yrteistä. Taulukkoon oli kasvikohtaisesti kerätty keruuajat, käyttötarkoitus, hyödyt ja kokeilemista varten reseptiesimerkkejä. Tämä löytyi Trendin kesäkuun numerosta! Yrtit ovat nokkonen, maitohorsma, väinönputki, mustaherukka, koivu ja voikukka.Näistä voisi kirjoittaa pitkän postauksen, mutta uskoisin, että joku muu on jo sen ehtinyt tehdä. Löytyy varmaan blogeja, jotka liittyvät yrttien kasvattamiseen ja käyttöön sekä myös luomu-viljelyyn.

P.S. Huomasitko, että aika erikoisesti olen saavuttanut painotavoitteeni joko 25. tai 13. päivä.  Sattumaako?

Uuden juoksuohjelman 2.pv

Säällä kuin säällä...
Kuvan lähde
...on pakko lähteä juoksemaan =) Siinä vaiheessa, kun päätöksen lenkistä tein, tuli pihalla kaatamalla vettä. Onneksi se kuitenkin rauhoittui. Kun sain alkuvenyttelyt valmiiksi ja olin valmiina lenkille, niin sade olikin jo lakannut.
Tänään ohjelmassa oli 10 min kevyttä hölkkää + 5 x 20 s spurtit ja spurttien välissä 100 s kevyttä hölkkää ja lopuksi 10 min kevyttä hölkkää. Jostain syystä lähes ensi metreiltä lähtien vasemmassa pohkeessa alkoi taas sama paineen tunne tuntumaan kuin eilisellä lenkillä. Se lopulta ärtyi niin pahaksi, että viimeistä 10 min kevyttä hölkkää en enää pystynyt tekemään loppuun vaan oli pakko kävellä kotiin. Kävellessä vasemmassa lonkassa taas yhtäkkiä tuntui sellainen ilkeä (jalat alta vievä) pistos, joka on pari kertaa aiemminkin esiintynyt, mutta koskaan ei kahta kertaa peräkkäin. Liikarasitustako?

Onko kellään lukijalla vastaavia kokemuksia?

Sykemittarin lukemia

Kesto: 31 min 12 s
Kalorit: 212 kcal
Rasvan poltto: 9 min 47 s
Kunto: loput
Keskisyke: 136
Maksimisyke: 166

UUSI ulkoasu!

Käyhän antamassa äänesi onko muutos virkistävä vai tulisiko palata entiseen?

ma 11.7.2011 -400 g ja uusi juoksuohjelma

Jokohan huomenaamulla saan alitettua 75 kg?
-400 g, nyt 75,0 kg!!!
Tällainen miinuslukema on nykyään kutkuttavan ihanaa, koska enää harvemmin tulee sellaisia "jytkylukemia". Näihin olen ihan tyytyväinen, koska pääasiahan on, että ne menee alaspäin, kiirettä minulla ei ole. Eilen päätin, että haen ne Levikset vasta sitten, kun ekan kerran pääsen kutosella alkaviin lukuihin, koska vasta silloin tuo saavutuskin tuntuu paremmalta. Tämä 75 kg tuntuu ainakin minulle sellaiselta väliluvulta...

Uusi juoksuohjelma aloitettu! Tässä tämän viikon ohjelmani! 
Tänään
· 20 min. kevyttä hölkkää
Tiistai
· 10 min. kevyttä hölkkää
· 10 min. intervalliharjoitus (5 x 20 s spurtit, joiden välissä 100 s kevyttä hölkkää)
· 10 min. kevyttä hölkkää
Torstai
· 30 min. kevyttä hölkkää 
Lauantai
· 10 min. verryttelyä
· 15 min. vauhtileikittelyä mielellään vaihtelevassa maastossa
· 10 min. verryttelyä
Keskiviikkona, perjantaina tai sunnuntaina voin vielä käydä tekemässä kävelylenkin, joko perinteisen tai sauvojen kera tai vaihtoehtoisesti voin harrastaa muuta liikuntaa tai vain venytellä tai tehdä kotijumpan ja tai pitää vaikka kaikki lepopäivinä. Itseni tuntien, lepopäiviksi ei kaikki varmasti mene =)

Päivän juoksuohjelman lukemat
Kesto: 20 min 2 s
Kalorit: 128 kcal
Rasvan poltto: 3 min 16 s
Kunto: Loput
Keskisyke: 132
Maksimi: 151

Muistatko kun? Rakkaan lapsuudenkaverini, Timpan, muistolle!

Olimme jo pienen pienistä lapsista lähtien kuin paita ja peppu. Olit minulle kuin kaksoisveljeni. Meidän ei tarvinnut edes välttämättä puhua mitään, kun jo tiesimme mitä toinen ajattelee. 
Ollaan leikitty niin autoilla kuin nukeilla, leikitty "kotiista" kuin rakennettu majaakin, laulettu toisillemme Tapani Kansan R-A-K-A-S kappaletta itsetehtyihin mikkeihin, piirongin alimmassa laatikossa, vastakkain istuen ja  vaihdettu ne kuuluisat ensisuudelmat Ansa Ikosen ja Tauno Palon malliin. 
Kuvan lähde
Töitäkin tehtiin jo pienestä lapsista lähtien; karsittiin puita, levitettiin AIV-rehua, oltiin heinänteossa ja -korjuussa, jonka jälkeen luvan kera saimme hyppiä heinäladossa. Muistatko miten hyvältä makeutettu kotikalja tai kahvi tai lähdevesi äitisi vastaleivottujen pullien kera siinä ojan penkalla maistui?
Ollaan autettu joka pääsiäinen kokon teossa ja myös itse monina vuosina trullitettu. Perunoiden kylvöt ja nostotkaan, viljan viljelystä ja korjuusta puhumattakaan eivät meille olleet vieraita töitä, eikä myöskään navettatyöt. 
En ikinä unohda sitä tunnetta, kun sähköt menivät poikki kesken lypsyaikojen. Siihen aikaan naapureilla oli tapana auttaa toisiaan hädässä. Äitini kanssa tulimme sinun vanhempiesi avuksi lypsämään teidän karjaa käsin, kynttilänvalossa. Se oli jotenkin erikoisen jännittävää. 
Muistatko, kun juoksimme henkemme edestä pakoon meidän haasta karkuun päässeitä hevosia, jotka täyttä laukkaa tulivat meitä vastaan? Ja siitä selvittyämme jännityksemme purkautui ensin nauruna jatkuen yhteisenä itkuna, kun tajusimme kuinka täpärällä hevosten jalkoihin murskaantuminen oli.
Kuvan lähde
Muistatko, kun missä tahansa urheilukilpailussa (juoksu, yleisurheilu, suunnistus, hiihto, luistelu), kannustimme aina toisiamme, maaliin saakka? Se oli kuin verivala, josta ei ikinä luovuttu.
Muistatko, kun talvella ala-asteella koulusta kävelimme kotiin n. 4 km:n matkan samalla hyppien ojaan metrin välein? Kotiväkemmekin ihmettelivät (monet muutkin kyläläiset) mistä moiset jäljet olivat jääneet? Saimme kyllä siitä kuulla kunniamme, koska niiden lumimassojen alla olisi tuona keväänä voinut olla paljon vettä.
Muistatko, kun hiihtelimme hangilla ja teimme hankiin luolia? 
Entä minisukset, muistatko, kun niillä laskettelimme joen töyräällä ja metsässä olevista mäistä, vaikka lunta oli ihan mielettömästi? Silti siinä lumimäärässä "rämmimme" määränpäähämme, jotta pääsimme laskemaan edes sen yhden kerran?
Muistatko, kun olimme joella niitä isoja lahnoja onkimassa? Aina palatessa keräsimme kieloja kotiväelle joen töyrältä. 
Muistatko, kun talvisin pelasimme jääkiekkoa joen jäällä tai tulvien jälkeisellä jäällä?
Kuvan lähde
Muistatko, kun kesäisin lempipuuhiamme oli ahomansikoiden kerääminen heinään ja niiden syöminen aakeella kivellä synnyinkotini kivipellolla? Sen jälkeen juoksimme peltotiellä, koska jalkojen pohjissa rutikuiva multa tuntui niin ihanalta ja sillä juoksemisellamme saimme koko tien pölyämään.
Muistatko, kun olimme hiekkamontulla uimassa? Sinnehän siihen aikaan kokoontui kaikki nuoriso lähialueelta.
Muistatko, kun kokoonnuimme teidän pelloille pelaamaan joko pesäpalloa tai jalkapalloa, kun siihen aikaan ei aluksi ollut mitään pelikenttää lähellä?
Muistatko, kun minua kiusattiin koulussa ja siitä sinulle ja veljellesi kerroin? Mitä oikein sitten tapahtui, koska sen jälkeen minua ei enää kiusattu?
Miksi tiemme erkanivat, kun tulimme aikuisiksi? Monia asioita jäi ilman vastauksia. Lähdit tästä elämästä ihan liian aikaisin. Suru on suunnaton!

Suurin halauksin osanottoni Timon perheelle lapsineen, sisaruksille perheineen ja erityisesti Anna-Liisalle ja Erkille!

su 10.7.2011 Juoksupalkinto

Levikset jäivät (vielä) kauppaan!
Kävin jo kokeilemassa "viisnollaykkösiä", mutta en vielä ostanut, koska koin, että ne eivät vielä "istu" mun kroppaani kunnolla. Taidan siirtää ne vasta 70 kg kohtaan tavoitteeksi. 
Oikealla on se paita takaa ja edestä, jonka jokainen Tangohölkkään ja Satumaa-kävelyyn osallistuja sai maalissa. Se päällä olisi päässyt lauantaina iltapäivän katutansseihin, mutta mieluummin lepuuttelin jalkojani kotona kuin lisää niitä rasittamalla. Parempi palkinto olisi ollut se, jos tällä paidalla olisi päässyt tänään sunnuntaina tangokadulle.
Odotetut plussat!
Aamulla vaaka näytti plussia, ei kuitenkaan niin paljoa kuin olisin odottanut, vain +300 g (nyt 75,4 kg), vaikka illalla tulikin herkuteltua;
- suklaalevystä söin yhden lyhyen rivin (Oih, että kun tämä oli ihan liian hyvää n. neljän kuukauden tauon jälkeen)
- join yhden lonkeron
- join energiajuomaa ennen hölkkää 1 litran (+hölkän aikana n. 0,5 l) ja palautusjuomaa 4 dl (kaloreita kaikissa yhteensä monia satoja) sekä banaanin.
- Ville Vallaton jäätelöpuikon
HUOM! Kuurilla en ollut eilen lainkaan eli en juonut yhtäkään pirtelöä.
Onneksi nuo kaikki ovat nesteitä, jotka sitten tässä lähipäivinä lähtevätkin (ehkä) isoina miinuksina pois. Miten isoina, se jää nähtäväksi!
Iltapäivällä myöhemmin kävin vielä marketissa, jossa oli alennusmyynnit myös. Siellä tein elämäni ensimmäisen eko-vaateostoksen; sellaisen viitta-tyyppisen jakun, jota olen jo monesti aiemminkin katsellut. Nyt se myytiin -60 %:n alennuksella ja sille ei tullut hintaa kuin reilut 11 euroa. Se sopii mm. sen uuden hameeni kanssa vähän kuin hartiahuivi -tyyppisesti, jos on liian viileä ilma.
Vielä en ole päättänyt menenkö tänään lenkille vai en...