la 10.9.2011 Plussilla jälleen

70 kg:n alitus odotuttaa
Mistähän se johtuu, jos rasitan itseäni "kunnolla" eli kalorikulutus on korkea, niin vaaka näyttää plussia seuraavana aamuna? 

Söin aamupalan (klo 7.00) ja bussimatkalla mennessä (klo 10.00), jyväsämpylän kananmunan, salaatinlehden, tomaatti- ja kurkkuviipaleiden kera + vettä. Sen 4 km:n kävelyn aikana join 0,5 l vichyä. Heti sen perään oli meidän vuoro soutaa 2,5 km:n matka kirkkoveneellä ja vasta sen jälkeen pääsimme ekalle lämpimälle aterialle (klo 14.15). Kun bussi saapui Seinäjoelle, oli minulla heti kiire kuntotalkoiden tunnille, josta myöhästyin 15 min. Tuossa välissä en syönyt enkä juonut mitään, mutta kuntotalkoiden kuluessa join 0,5 l vettä : | Kotiin päästyänikään en syönyt lämmintä ateriaa vaan raejuustoa, rahkaa, mysliä ja leivän. Sen jälkeen saunaan ja samalla join vettä melkein litran. Loppuillasta söin yhden jäätelöpuikon.

Olipa hyvä, kun tuli nämä kirjoitettua, niin voin ehkä jo itsekin tästä päätellä miksi vaaka näytti aamulla +600 g (71,2 kg) eiliseen lukemaan.
  • kalorinkulutukseen suhteutettuna päivän neste- ja ravintosisältömäärät sekä säännöllisyys eivät täyttyneet
    • toinen lämpimistä aterioista puuttui, samoin yksi välipala
    • ruokailuvälit eivät olleet säännöllisiä, 2-3 tunnin välein tapahtuvia
    • aamupala oli ravintorikas, mutta ei kantanut klo 10.00 syödyn sämpylän voimalla iltapäivään saakka. Normaalisti lounaan syön työpäivinä jo klo 11.00.
Shop-shop-shoppailemaan
Tänään menen tytön kanssa juoksukengät -ostoksille. Saa samalla hyvää hyötyliikuntaa kävelyn muodossa. Tällä kertaa en osta niitä itselleni vaan menen makutuomariksi ja oppaaksi. Taidan saada lenkkikaverin itselleni =) Hänkin aloittaa Porin juoksuohjelmalla.

pe 9.9.2011 Huima kalorikulutus!

Liikuntapäivä Kokkolassa
Tänään oli työpaikan liikuntapäivä kolmen paikkakunnan kesken. Ilma oli ihanan lämmin ja aurinkoinen. Ihan toisenlainen kuin Seinäjoelta lähtiessä ja palatessa. Rankkasateessa astelin omaan autoon liikuntapäivän jälkeen. Ohjelmassa oli Kokkolassa 4 km:n kävely Elbalta Harrbådan vanhalle majakalle. Sen jälkeen alkoi kolmen kaupungin välinen kirkkovenesoutukisa. Minä olin seinäjokisten joukkueessa. Joukkueeseen kuului 12 henkilöä, joista vähintään kaksi piti olla naista. Meillä ei kyllä ollut etua tuohon lajiin yhtään, kun ei täällä aakeella laakeella oikein ole mitään vesistöjä, joissa olisi voitu harjoitella etukäteen =) Hyvä etsiä näin jälkikäteen syytä siihen, kun jäimme kisassa viimeiseksi häviten vaasalaisille vain reilun 10 sekuntia koko 2,5 km:n matkalla. Kokkolalaisten voittajajoukkue oli meitä molempia parempi melkein kahdella minuutilla. 

Linja-auto lähti takaisin klo 15.00 ja minulla oli seuraava liikuntatuokio klo 17.00 Liikuntakeskus Pulssilla Kuntotalkoiden merkeissä. Myöhästyin lopulta 15 minuuttia lihaskuntotunnilta. Noh, olin ainakin verrytellyt ihan tarpeeksi =)

Sykemittarilukemia

Käynti majakalla: n. 4 km
Aika: 1 h 1 min 6 s
Kalorit: 259 kcal
Sykkeet: 109/160

Kirkkovenesoutu: 3 km (kilpaosuus 2,5 km)
Aika: 24 min 58 s
Kalorit: 182 kcal
Sykkeet: 142/208 (Huom! 2 lepopäivää alla)

Lihaskuntojumppa (steplauta, spinning, kahvakuula, jumppamatto)
Aika: 1 h 5 min (sykemittari unohtui päälle kotiin asti eli turhaa aikaa on n. 15 min.)
Kalorit: 323 kcal
Sykkeet 117/158

pe 9.9.2011 6 kk sitten, 8.3.2011

Ruokailuajat
Olin ahdistunut painoni vuoksi, vaikka en sitä ulospäin halunnut näyttää. Sisäisesti myllerrys oli mieletön. En jaksanut iltaisin tehdä muuta kuin vain olla ja katsoa telkkaria. Päiväni koostui hyvin epäterveellisestä ruoasta n. 2 krt/vrk, joskus vain kerran. Välipalaherkkuja napsin jatkuvasti ilman mitään säännöllisyyttä. Napaan meni ihan mielettömiä määriä suklaata, harvemmin muita karkkeja, mutta hamppareita usein. Säännöllisyys oli arkena sitä, että töihin lähtiessä en syönyt mitään. Vasta töissä join aamukahvin ja senkin aina viinerin tai possun  kera. Viineri/possu oli myös jokaisella iltapäiväkahvilla.
Kalorimäärät
Kysymys: Kuinka monta extrakaloria ihminen syö työpäivän aikana, jos sekä aamu- että iltapäiväkahvin kera hän ottaa viinerin tai possun? (yhdessä viinerissä/possussa on keskimäärin 250 kcal)?

 Vastaus: Ihminen syö 2 x 250 kcal = 500 kcal/pv eli noilla herkuilla on jo 1/4 koko päivän kaloritarpeesta käytetty!!! Jos em. herkkuja syö koko työviikon ajan, niin syö 2500 kcal edestä eli yli yhden kokonaisen päivän kaloritarvemäärän. 

Mieti mitä se tekee koko päivän kalorimäärässä, kun laskee mukaan muut herkut + muut päivän syömiset. 2000 kcal on meikäläisellä ollut piece of cake 6 kk sitten eli takuulla olen syönyt ainakin 3000 kcal edestä joka päivä.
Viikonloppuisin join kahvin ja söin jonkun voileivän n. 3-4 tunnin kuluttua heräämisestä. Vettä en juonut edes yhtä litraa koko päivän aikana. Ruoan kanssa join aina maitoa. Lautaselleni otin erittäin harvoin kasviksia. Hedelmiäkin söin vain satunnaisesti ja marjoja sitäkin harvemmin. 

Ei liikuntaa
En harrastanut liikuntaa. Hengästyttävää en edes uskaltanut kokeilla, kun pelkäsin tukehtuvani siihen yskänpuuskaan, joka tuli heti  liikaa itseäni rasittaessa.

Terveys petti
Kamppailin eri sairauksien parissa. Chronin tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta olivat minulla jo ennestään, mutta ennen laihduttamispäätöstä edeltävien kuukausien aikana selvisi, että sairastan myös keuhkojen ahtaumaa ja astmaakin. Etsiessäni erilaisia ratkaisuja helpottaakseni elämääni ja hengittämistäni kohtalo puuttui elämääni tuoden eteeni ihmisen, jolla oli paha keuhkojen ahtauma ja toisen ääripään, työkaverin, joka oli todella lyhyessä ajassa laihduttanut Cambridgella 10 kg. Muuta ei sitten enää tarvittukaan etsiäkseni lähialueen Cambridge-valmentajan yhteystiedot. Toki, en ollut siinä vaiheessa silti yhtään varma onnistunko vai en. Epäilys oli tuolloin tosi suuri.

Summasummarum, lopussa kiitos seisoo!
Näin jälkiviisaana, minun ei enää tarvitse ihmetellä miksi lisäpainoa kertyi viidessä vuodessa yhteensä 26 kg, jotka kaikki olen nyt saanut puolessa vuodessa pois =) Ensimmäinen iso etappini on siis takana, vaikka kiloja on vielä pudotettuna, mutta tämä oli se ensimmäinen sisäinen tavoitteeni. Seuraava on vajaan  kilon päässä eli selättää 70 kilon rajapyykki!

to 8.9.2011 -1,7 kg/2,0 kg:stä

Skool
Jokohan voisi pienen maljan nostaa sille, että ihan pian on kahden kilon plussat kadonneet! Jäljellä ois enää +300 g, jotta voin jatkaa siitä mihin jäin ennen menkkoja 26.8.2011. Herkutteluviikonloppua edeltävän päivän aamuna vaaka tosin näytti 70,6 kg eli siihen ei minulla ole pudotettavaa enää kuin -100 g. Voi kun koko ajan olisi samanlainen miinusvauhti =) Silloinhan olisin tavoitepainossa tällaisella -1,7 kilon viikkopudotusvauhdilla jo kuukauden päästä =)

Ehkä on parempi pysytellä alkuperäisessä toiveessa eli ennen pysyvän lumen tuloa olisi tavoite saavutettu.

Työteliäs päivä takana
Näin kotiin päästyä huomaa miten väsynyt sitä onkaan päivän työmäärästä. Tuli istuttua koko päivä koneen ääressä naputtelemassa monia dokkareita, raportteja, maileja jne. Iltapäivällä huomasin vasta kolmen aikaan, että Ai, iltapäivän kahvituntikin sitten siinä tuli ja meni samantien, kun olin niin uppoutuneena töihini. Ilmankos jalat olivat ihan "tönköt", kun muutaman tunnin jälkeen tuolilta nousin. Nyt ei tee kyllä yhtään mieli lenkillekään vaan aion vain löhötä vielä tämänkin päivän ja kerätä voimia huomista liikkumispitoista päivää varten. Tuo uppoutuminen aiheutti myös sen, että ei tullut juotua vettä kotiin tuloon mennessä niin paljoa kuin normaalisti. Te, jotka juotte säännöllisesti n. 1-2 l vettä joka päivä, niin tunnetteko kehossanne nestevajauksen. Minä olen alkanut sen tuntemaan. Sitä tunnetta on tosi vaikea pukea sanoiksi, sen vain tuntee.

Yksi tavoite on taas saavutettu!
Eilen illalla kävin Cittarilla ja siellä oli alennusmyyntien loppualet menossa. Löysin sieltä yhdet harmaat juhlahousut, ajattele, vain vitosella!!! Niin ja ne olivat kokoa 40 ja kaiken kukkuraksi sopivat! En voinut uskoa sitä todeksi! En ole viime aikoina edes katsonut 40 koon vaatteiden päälle vaan etsinyt kokoa 42, vaikka se aiemmin ostamani softsell takki olikin kokoa 40, mutta senkään jälkeen en vielä tottunut tuohon lukuun.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä...
olisi taas arvontaa tarjolla. Niinan sivuilla pääset siihen osallistumaan. Tule sinäkin mukaan!

ke 7.9.2011 -1,2 kg/2 kg

Herkutteluplussia jäljellä enää +800 g!
Nyt ois kaikki mahdolliset keinot sallittuja, jotta nuo loputkin plussat  saisin pikimmiten pois, joita tuli pe-la herkuttelujen vuoksi yhteensä kahden kilon edestä. Pitää varmaan ristiä kädet, että onnistun. Vaaka näytti -400 g vähemmän kuin eilen. Liikkumista ainakin tulee riittämiin, kun perjantaina on työpaikalla liikuntailtapäivä ja sen päälle vielä ne kuntotalkoot ja sunnuntaina circuit. Missähän välissä ehdin/pystyn juoksemaan, kun lepopäiviäkin lihaksille pitäisi jättää? Sanoista tekoihin samantien eli taidanpa tänään pitää yhden lepopäivän =)

Hammaskeijukin piipahti kylässä
Eilen illalla sain pois pojan suusta ensimmäisen hampaan, jonka laitoimme sen sängyn patjan alle odottamaan öistä hammaskeijua ja sen tuomaa palkkiota =) Poika herää arkiaamuisin melko aikaisin ilman herättämistä eli n. klo 6.15, mutta tänä aamuna oltiinkin jo melkein puoli tuntia aiemmin iloisena sängyn vieressä kertomassa iloista uutista. Possu sai näin lisää täytettä =) 

Abracadabra...
Eilisillan treeni vei pois päivällä tuntuneet lihassäryt, joita oli vielä vähän jäljellä sunnuntain treenin ja maanantain juoksun jäljiltä. Tässä tapauksessa taisi se vanha sanonta pitää hyvin paikkaansa eli säryt lähtivät sillä millä ne tulikin eli treenillä =)

Toinen asia, jonka huomasin/löysin itsestäni, oli se, kun tulin saunasta, niin olin tosi yllättynyt, kun ihan selvästi kyljissä tuntui jotain, kun napaa työnsin kohti selkärankaa, jännittäessäni vatsalihaksia...voisikohan ne olla sisemmät vinot vatsalihakset, jotka eilisen treenin jäljiltä siellä vielä pullottivat??? tai jotain sinne päin :D

ti 6.9.2011 Taas vähäsen miinuksia...

we <3 it
Mutta en valitettavasti enää muista paljonko niitä tuli, kun ei tullut tätä postausta kirjoitettua heti aamulla :D. En ole enää varma oliko paino 71,6 vai 70,6 kg, tuskin kuitenkaan jälkimmäinen. Varmistus tulee huomenaamulla. Joka tapauksessa olen onnellinen, että suunta on taas alaspäin. Koko päivän on paikkoja kolotellut, koska eilinen juoksu ei sujunut ihan niin kuin toivoin. Silti päätin, että menen tänäänkin salicircuitiin. Otin nuorimmaisen mukaani, koska oli jo tervehtynyt ja siellä oli se lastennurkkauskin. Hyvin poika näytti viihtyvän kahden tytön kanssa =)


we <3 it
Tein kyllä oikean ratkaisun siitä, että menin circuitiin taas, koska se oli kevyempi versio viime sunnuntaista. Tällä kertaa kierrettiin yhteensä 18 laitetta ja liikkeitä tehtiin 2 x 20 s, joiden välissä ja myös laitetta vaihdettaessa, pidettiin lyhyet tauot. Sunnuntainahan ei ollut kuin 4 taukoa yhteensä koko tunnin aikana. Oli tosi kivaa, kun pääsi uusia laitteita ja liikkeitä kokeilemaan. Olo on kuin Liisa Ihmemaassa, kun pääsee kokeilemaan kaikkia uusia asioita ja löytämään itsestäänkin uusia puolia. Kehossa tunsi ihan eri lihasten toimivan ja se tuntui jotenkin ihan taivaalliselta, kun ei sellaista ollut aiemmin tuntenut. Ymmärrän nyt täysin sen, että salilla käymiseen voi jäädä ns. "koukkuun". Minä ainakin olen melko tukevasti jo syöttiin tarttunut. Odotan innolla ensi sunnuntaina, kun on seuraava circuit. Siinä välissä olisi vielä kuntotalkoiden ohjelma perjantaina, jolloin olisi vuorossa kuntopiiri eli kolmannen kerran lihaskuntoa viikon sisään =)
 
Sykemittarin lukemia
Liikuntamuoto: Alkuverryttely spinningpyörällä, salicircuit, 18 laitetta, 2 x 20 s + loppuverryttely ja -venyttelyt
Kesto: 1 h 6 min 27 s
Kalorit: 246
Rasvanpoltolle 52 min 24 s, loput kunnolle
Sykkeet: 103/145

P.S. Tervetuloa Sotanorsu! Toivottavasti viihdyt blogissani jatkossakin!

Hoitotätinä...

...miinustellen
Tämä aamu alkoikin sillä, että toinenkin muksuista tuli kipeeksi, oksensi. Nyt pitää olla tarkkana, että itse en taas sairastuisi tai nuorimmainen ei sitä saisi, vaikka eihän sille mitään mahda, jos se tarttuu, niin se tarttuu.

Vaa´alta en sitten kumminkaan voinut pysyä poissa. Jos johonkin tapaan ehtii jo tottua, niin siitä on vaikea enää muuttaa. Eilenhän vaaka näytti 72,4 kg eli herkuttelupäivät lisäsivät painoa kilolla. Tänään tuo lukema oli 72,0 eli -400g eiliseen lukemaan. Ehkä onkin toivoa, että saan nuo kaikki plussat loppuviikkoon mennessä pois.

Illalla voisi mennä tekemään pitkästä aikaa juoksulenkin, vaikka tulisi ns. äkehiä taivahalta =) Ihme kyllä, eilinen kuntosalitreeni ei pahemmin tunnu kropassa, vähäsen, mutta ei liikaa. Taisi niillä jooga-venyttelyillä olla vaikutusta, samoin kuntosalitreenin alle ja päälle tehdyillä venytyksillä.

Muoks: Kävin juoksemassa sen tutun 4,05 km lenkin, mutta jaloissa tuntuikin yllättäen tuo eilinen treeni sen verran, että koko matkaa en pystynyt juoksemaan. Olisikohan tänään pitänyt vain kävellä...joka tapauksessa sykkeet eivät silti nousseet ihan pilviin, joten sen perusteella en ainakaan ole ylirasittunut =) Kaloreita kului 207 ja sykkeet olivat 128/178 ja aikaa meni reilu 35 minuuttia.

Onko kellään tietoa miten saisin alla olevat kappaleet ladattua YouTubesta koneelle, jotta saisin ne siirrettyä kännykkään, koska minulla ei ole mp3-soitinta : | Ehdotuksia?

Salicircuit ja hathajoogaa

Kuntosalikärpäsen pistos
Minun piti alunperin lähteä 5 vee pojan kanssa lapsi ja leiki -tunnille ja itse samalla salicircuitiin, mutta pojalle nousi kuume, ensin 37,3 ja äsken ennen nukkumaanmenoa oli kuume noussut jo 38,7 asteeseen. Se tarkoittaa sitä, että olen huomisen kotona hoitamassa poikaa. Poika siis jäi kotiin, mutta minä menin silti sille salicircuit-tunnille ja sen päälle vielä hathajoogaankin. Tuohon ohjattuun kuntosalituntiin ihastuin ikihyviksi. Sitä vetää Tuula Humalamäki. Kerroin hänelle etukäteen, että en ole aiemmin ollut salilla ja että oikean käden kuntoutus on vielä kesken. Otti ne huomioon antamalla aina vaihtoehtoliikkeen, jos se ei ollut olkapäälle hyvä liike. Lisäksi opasti laitteisiin tosi hyvin. Laitteet/sarjat oli jaettu viiteen eri laiteryhmään ja jokaiseen ryhmään kuului kolme laitetta. Jokaista laitetta käytettiin 35 s ajan ja taukoa pitämättä vaihdettiin ko. ryhmän toiseen laitteeseen ja taas 35 s ja taas vaihto ryhmän viimeiseen eli siihen kolmanteen laitteeseen. Jokainen ryhmä laitteineen kierrettiin tunnin aikana läpi. Taukoja oli vain vaihdettaessa laiteryhmiä eli 4 lyhyttä taukoa. Pidin tällaisesta tunnista tosi paljon ja kropassa tunnen takuulla huomenna mitä on tullut tehtyä. Kaloreita kului 246 kcal sykkeiden ollessa 113/156.

Rautakanki joogaamassa...
Vaikka hathajooga sopi tosi hyvin tuon kuntosalitunnin perään venyttelyineen, niin en silti siihen saanut sellaista pistosta kuin kuntosalin laitteita kohtaan sain, en ainakaan ihan vielä. Ehkä se johtuu siitä, että en ole koko ikäni aikana ollut kovinkaan notkea, edes silloin, kun urheilin paljon. Aion Tuulan salicircuit-tunneilla käydä 2 krt/vk (tiistaisin ja sunnuntaisin) + kuntotalkoissa perjantaisin. Muina päivinä juoksen, kävelen, sauvakävelen, sienestän, mäkijuoksen, jumppapalloilen jne. Kaloreita kului 99 kcal sykkeiden ollessa 85/121.

Su 4.9.2011 Herkuttelupäivien jälkeen

Karmea olotila
Kuvan lähde
Ei sen vuoksi, että maha olisi sekaisin (oli jo eilen) tms. vaan muuten on sellainen potutuspäivä, sellainen jolloin vaaka ei ole paras kaveri pitkään aikaan. En aio nousta vaa´alle ennen keskiviikkoa. Perjantaipäivän ja -illan ruokailujen ja jälkiruokien jälkeen la-aamuna söin hotellin aamiaisen, joka oli ihan suhtkoht terveellinen. Ei tullut vedettyä lautaselle niitä nakkeja ja lihapullia koko lautasen leveydeltä vaan vain yksi kipale kumpaakin. Sämpylää tai leipää en syönyt lainkaan, mutta luomukaurapuuroa otin, myös munakokkelia, keitetyn kananmunan, appelsiinimehua, jogurtin myslin kera, kiiwiä, vesimelonia, salaattia, kurkkua, tomaattia ja raejuustoa. Hyvillä mielin luovutin huoneen ja suuntasin torille kiertelemään syysmarkkinoille, kun sattuivat olemaan Vaasassa samaan aikaan. En sieltä sitten kuitenkaan mitään löytänyt. Rannassa olisi kuulemma ollut myös kalamarkkinat, mutta koti-ikävä vei voiton. Nukuin edellisyön melko huonosti, kun en pidä korkeista tyynyistä. Niimpä lähdin kotia kohti ajelemaan. Iltapäivällä sain loistoidean. Siinä vaiheessa se tosiaan tuntui loistoidealta, kun mahassa kurni melkoisesti, mutta sen tosiaan sain minä eikä kukaan muu perheenjäsenistä : | Idean, joka vei pohjan koko päivän aloittavalta ravinteikkaalta aamupalalta. Nimittäin kauppareissun ohessa piipahdin Kotipizzaan tilaamaan Opera Specialin sienillä ja vielä perhepizzan kokoisena : | Nyt on sit inhottava morkkis tuosta pizzasta päällä, joka paheni, kun käväisin vaa´alla. Sitä ei olisi pitänyt tehdä. Vaaka näytti reilusti yli 72 kg... Saattaa mennä aika pitkä aika, kun pääsen yrittämään uudelleen sitä 70 kilon alitusta, vaikka onhan tuossa luvussa paljon nestettä mukana, mutta silti...

Kalle´s Inn
Jos sinulla on joskus kulkua Vaasaan ja haluaisit tutustua johonkin erilaiseen paikkaan, niin käy kokemassa saaristoelämys paikassa nimeltään Kalle' s Inn. Olimme siellä isommalla porukalla perjantaina. Sinne on matkaa Vaasan keskustasta n. 40 km. Se sijaitsee ihan läntisimmässä osassa saaristoa. Siellä on myös kalasatama ihan lähellä. Jos olet käynyt Raippaluodon sillalla, Suomen pisimmällä sillalla, niin olet vasta vajaassa puolessa välissä kokonaismatkaa. Vaasan keskusta on kuvan oikeassa alakulmassa.

Kuvia Kalle' s Inn -ympäristöstä (copyright PeeKoo)
 
Näiden lisäksi alueella on useita mökkejä, savusauna, kaksi paljua, päärakennus sekä kota. Lisää kuvia löytyy Kalle's Innin omilta sivuilta. 

Kuntoilemaan kuntosalille
Ehkä tämä olotila hieman paranee, kun menen meidän 5 vee kanssa Liikuntakeskus Pulssin salille tänään, kun siellä on sellainen Liiku Leiki -lastentunti, jolloin äiti ja/tai isä voi sillä aikaa osallistua ohjatulle salicircuit -tunnille.
Salilla on myös lasten leikkihuone, jossa poikani voi oleilla sen ajan, kun osallistun tuon kuntosalitunnin jälkeen alkavaan Jooga-venyttelyynkin. Koskaan en ole aiemmin käyttänyt kuntosalilaitteita enkä joogannut, joten odotan molempia tunteja innolla =)