Paras omppupiirakan ohje ikinä!


Ostoslista:
 • 0,5 - 1 kg omenia esim. Red delicious -lajiketta (ne on niitä punaisia makeita jouluomenia)
 • Vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä oman makumieltymyksen mukaan.

Raaka-aineet (vuoallinen, pellilliseen tuplana)
200 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria
Valmistusaika 45 min

Esivalmistelut:
 • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 • Mittaa jauhot, sokeri ja maito erillisiin astioihin valmiiksi.
 • Kuori omenat, poista siemenkodat ja viipaloi omena lohkoiksi. Jos omena on hapanta, valmiin taikinan pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria. Tällä taikinalla on reseptin alkuperäinen omistaja tehnyt onnistuneita piirakoita kaikista hedelmistä, joten kannattaa kokeilla myös mm. päärynöillä, mustikoilla.
 • Jos teet pellillisen, niin laita leivinpaperi pellille valmiiksi. Jos teet vuoallisen, voitele vuoka voilla (ja ripottele pinnalle korppujauhoja).
 • Vatkainta et tarvitse, vain puuhaarukkaa.
Valmistusohje:

 1. Sulata rasva kattilassa (tai käytä pullomargariinia)
 2. Sekoita sulatettu rasva kulhossa sokerin kanssa.
 3. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, jotta taikinasta ei tule liian kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa (pellilliseen x 2); se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
 4. Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puuhaarukalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
 5. Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan tai kaada ja levitä lastalla pellille tasaisesti ja asettele päälle omenapalat. Halutessasi voit tehdä erilaisia kuvioita omenalohkoista.
 6. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina.
 7. Paista 200 asteessa n. 30 min.
Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Omat huomiot:  
Kun tekee esivalmistelut huolella, niin ei missään kohdassa tarvitse liian pitkäksi aikaa taikinan tekoa keskeyttää.
Jos käytit pullomargariinia tai sulatettu rasva ehti hieman jähmettyä, niin taikina on sakeampaa kuin mitä kohdassa 4 mainitaan. Jos rasva on sulatettu ihan täysin, niin silloin kohta 4 pitää paikkaansa.  
Ohjeessa käytin rasvatonta ja laktoositonta maitoa ja onnistui hyvin sillä. Lisäksi sokeria en ripotellut kovin paljoa taikinan päälle, koska omenina käytin makeaa red delicious -lajiketta. 

Jos et usko tämän postauksen otsikkoa, niin alkuperäinen ohje löytyy täältä, samoin kaikki kehutkin, mutta  ennen kaikkea, testaa itse, vaikka kaloreita tässä versiossa onkin paljon. Tämä on nopea valmistaa ja sopii hyvin jälkkäriksi erityisesti vieraille kahvin kanssa tarjoiltavaksi.

Su 6.11.2011 Kahden kesken

Alakoukku, yläkoukku, taakseväistö...
Kuvan lähde
Kuntonyrkkeily oli vuorossa perjantaina ja tällä kertaa sai henkilökohtaisempaa opetusta sen tekniikasta, hyvä niin. Nyt ymmärtää liikkeisiin kiinnittää enemmän huomiota, kun tietää miten ne tulisi oikeaoppisesti tehdä, jotta ei tapahdu loukkaantumisia. Silti tuntuu, että olkapääni ei ollut vieläkään valmis tähän lajiin, ehkä vähän myöhemmin.


Omaisia muistelemassa
Pyhäinmiestenpäivä kun oli, niin päätin käydä hautausmaalla ja hakea nuorimmaisen kanssa äitini ja hänen mieskaverinsa myös mukaan. Valtava määrä muitakin ihmisiä oli ajatellut ihan samoin. Kynttilöistä oli jo ehtinyt koostua "meri", joka näyttäisi ihan mielettömältä illan hämärässä. Sitä emme kuitenkaan voineet todistaa, kun olimme jo aamupäivällä paikalla. Vuosi vuodelta on yhä enemmän ja enemmän kynttilöitä mukana. Tänä vuonna kynttilöiden määrä lisääntyi yhdellä, lapsuudenkaverini poismenon johdosta.

Mistä on kahdenkeskinen ilta tehty?
Rakkaudella lisämaustetusta ja paistetusta pippuripihvistä, valkosipuliperunoista, kynttilänvalosta, Pato Amadosta, letuista jäätelön kera, Richard Clydermanin taustamusiikista, kahdenkeskisistä keskusteluista, tulevaisuuden suunnitelmista, ihanaa! Tällainen harvinainen ilta avautui meille eilen, kun nuorimmainen pääsi yökylään isosiskonsa luokse ja keskimmäinen enonsa luokse. Edellisestä kahdenkeskisestä illasta onkin jo kulunut kuukausia. Lapset kun ovat harvoin missään yökylässä. Tämä ilta osoittautui mielettömäksi piristysruiskeeksi. Lisäksi en ole edes ravintolassa saanut niin hyvää pippuripihviä kuin mitä mies teki. Nam!

Niskasta kiinni...
On otettava, kun kävin aamulla vaa´alla. 70 kilon alitus taas odotuttaa itseään. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet sellaisia, että en pahemmin ole syömiseen kiinnittänyt huomiota johtuen astman vaiheen heikentymisestä. Ei yksinkertaisesti ole jaksanut miettiä mitään kuntoiluun tai laihduttamiseen liittyviä asioita. Vaikka puhallusarvojen mukaan en ihan vielä ole sillä rajalla (30 luvun päässä), että Symbicort-annos olisi pitänyt kaksinkertaistaa, niin silti sen tuplaamisen aloitan tänä aamuna.
Tänään aion mennä salille, koska takaisin "ruotuun" on päästävä, muuten saan heittää hyvästit koko sille isolle työlle, jonka olen viime kuukausina tehnyt.